top of page

Ostosvinkit Izmiriin

Turkin lomalta monen laukut täyttyvät usein edullisilla vaatteilla, turkkilaisilla herkuilla ja mausteilla. Turkki on todellinen tavarataivas monessa mielessä, joten eri harrastuksien ystävien kannattaa tutustua myös lomapaikan mahdollisiin erikoisliikkeisiin kuten askartelu- ja ompeluliikkeiden tarjontaan. Mitä sinä tuot Turkista tuliaisina?

Hieman pidemmällä lomalla voi miettiä räätälipalveluita. Turkissa paikalliset suosivat ompelijoita vaatteiden modifoinnin ja pienten korjaustöiden suhteen, heille kiikutetaan usein verhot lyhennettäviksi ja muutkin kodintekstiilit tarpeen mukaan. Harvempi hankkii kotiinsa ompelukoneen sillä ompelijoiden hinnat ovat melko mitättömiä. Heitä vielä taitavammat räätälit eli terzit ompelevat miesten pukuja, jakkupukuja ja työvaatteita. Osa räätäleistä saattaa olla erikoistunut vain vaikkapa miesten pukuihin mutta yleisesti ottaen kaikki tekevät kaikkea, kunhan hinnasta sovitaan. Hyvän räätälin löytämiseksi kannattaa kysellä vinkkejä, sillä ikänsä miesten pukuja tehnyt räätäli saattaa ottaa kyllä juhlakoltun tilauksen vastaan mutta kappale voi osaittautua melkoiseksi harjoitteluluonnokseksi. Räätäleiden hinnat ovat edulliset verrattuna Suomeen, samoin kangaskauppojen. Hinta tulee sopia aina ensimmäisenä! Kangaskaupoissa on hyvä ja todella edullinen valikoima joten matkalaukkuun voi ostaa vaikkapa uudet verhokankaat. Verholiikkeissä hintataso vaihtelee laidasta toiseen, niistä kannattaa katsoa turkkilaisille kodille ominaisia verhokoristeita. Toimitusaika on Turkissa usein nopea, verhot valmistuvat päivässä jos on tarve.

Osa ompelijoista on erikoistunut valmistamaan omia tuotteita myyntiin. Oma ompelijani valmistaa harrasteryhmille tyttöjen tanssiasuja, osa myydään ulkomaille mutta suurin osa Izmirin kouluille ja teatteriryhmille. Hinnat ovat edulliset ja jokainen puku käsityötä, tyttöjen pukujen hinnat pyörivät 20 - 60 turkin liiran haitarissa. Turkissahan pikkutytöt pukeutuvat näihin hörhelöihin myös arkena halutessaan päivään ripauksen prinsessahörhelöä. Oman kortteliston ompelija on kullanarvoinen kiireisen arjen keskellä, hän paikkaa, ratkoo ja korjaa monet pikkujutut muutamalla liiralla.

Meillä kyläilevät ovat toisinaan käyttäneet kenkänsä suutarin kautta. Paikalliset suutarit ovat vanhanajan käsityöläisiä ja oman kokemukseni mukaan todella taitavia. Nahkakengät saavat suutarin käsittelyssä vanhan muodon takaisin, irvistävät saumat korjataan ja kenkä kiillotetaan melkein uudenveroiseksi. Suutarilla on venytyslaitteita, joilla on mahdollista muokata puristavaa kenkää. Lompakkojen ja avainkukkaroiden repsottavat kulmat korjataan hetkessä. Laadukasta tuotetta on turha heittää menemään jos sen voi vielä korjauttaa. Joten pakkaapa ensi reissulle Turkkiin huoltoa kaipaavat nahkakengät mukaan!

Ompelusta ja käsitöistä kiinnostuneen kannattaa tiedustella alueen alan kauppoja. Langat ovat edullisia, samoin erilaiset askartelumateriaalit. Monet askaretelukaupat ovat valloittavia, lattiasta kattoon on sitä sun tätä nappia, koristetta, nauhaa, rullaa, huopaa, tilkkua ja sabluunaa. Turkkilaiset naiset ovat perinteisesti olleet innokkaita käsityöntekijöitä, nykyisin työelämä lohkaisee monelta niin paljon ettei käsitöihin enää jää aikaa kuten ennen. Monet kotirouvat ovat perustaneet start up-rahoilla pieniä yrityksiä, joissa syntyy myyntiin monenlaista näppärissä sormissa, tähän tarvittavaa tarjontaakin on siis runsaasti myynnissä. Isojen kaupunkien Halk Eğitim eli kansanopistokeskukset tarjoavat erilaisia käsityöryhmiä ja nämä ovatkin usein opiston suosituimpia kursseja.

Turkkilaiset vaatteet ovat usein kestäviä, sillä paikallinen puuvilla on laadukasta. Matkailijan kannattaa tutustua hamam-tuotteisiin eli paikallisiin turkkilaisen saunan pesusieniin, kylpytakkeihin, pyyhkeisiin ja alusliinoihin. Kodintekstiilit ovat kauniita ja näissäkin on tarjolla korkealaatuisia tuotteita. Luontaistuotekaupoista ja maustekaupoista saa mukaansa paikalliset maut ja tuoksut. Pähkinäkaupoista tuliaisia itselle ja muille. Mitä muita hyviä tuliaistuotteita sinulle tulee mieleen?

Erikoisliikkeiden tarjonta on tietysti aina parempi suurissa kaupungeissa. Pienissä rantakohteissa on harvemmin kangaskauppaa tai harrastekauppoja mutta paikallisten rouvien käsitöitä voi löytää myynnistä viikkomarkkinoilta. Jos saavut vaikkapa päiväksi tai pariksi Izmiriin, voit kysellä minulta neuvoja tai vaihtoehtoja pienelle ostoskierrokselle oman kiinnostuksen puitteissa.

bottom of page