top of page

Ne toisenlaiset Izmirin vinkit

Blogissani Ulkosuomalaisen äidin merkintöjä on jaettu kaupunkiin muuton jälkeen joitakin ideoita, mitä nähtävyyksiä Izmirissä kannattaa katsastaa, kuten Izmirin linnoitus, etnografinen museo, arkeologinen museo, Karşıyakan ja Alşançakin kävelykadut ja illallinen kalaa, mezeitä sekä rakıa nautiskellen rantaravintolassa. Kaikki sopivat budjettimatkailijallekin mutta mitä jos haluaa nähdä jotain muuta ja erilaista, elleivät perinteiset museot ja kala kiinnosta? Kokeile näitä matkailuvinkkejä, joita harvemmin näkee matkaoppaissa:

1. Risteile lautoilla satamasta toiseen, halki koko Izmirin lahden. Osta lauttaterminaalista kentkart, ladattava kortti 6 liiralla ja lataa siihen pari kymppiä matkustamista varten. Ota esimerkiksi lautta Konakista Karşıyakaan ja sieltä Ückuyuraliin. Sieltä voit taas hypätä lauttaan, joka kiertää Göztepen kautta Karşıyakaan, josta taas jatkat matkaasi Pasaportin satamaan. Koko lahti tulee nähtyä ja voit pysähtyä halutessasi satamissa. Üçkuyuralin sataman vieressä on iso picnic-alue, jossa on kahvio, alue on merenrannalla ja kiva paikka nauttia vaikka toastit tai tee. Kahvilan toiminnalla tuetaan kehitysvammaisia. Alueella on picnic-pöytiä jos haluat mukaan omat eväät. Lautalla voi aina nauttia kahvia ja teetä tai muita virvokkeita. Karşıyakassa kannattaa piipahtaa ostoskujalla ja Pasaportissa taas ihastelemassa vanhaa historiallista lauttarakennusta, jossa toimi ennen tulli. Mikäs sen mukavampaa kuin kesäkuumalla nauttia lautalla vilvoittavista tuulista ja kauniista maisemista!

2. Tutustu kaupungin arkkitehtuurin reippaillen. Izmirissä on ollut asutusta noin 8500 vuotta sitten. Keskustan alueella on käyty kauppaa vilkkaasti jo antiikin Smyrnan aikoina ja alueen monikulttuurisuus perustuu lukuisiin kansoihin, jotka ovat alueella liikkuneet. Historia on läsnä ja se tuntuu. Kaupungin upeat cumba-parvekkeiset talot ja vanhat konakit eli kartannot sijaitsevat kaiken keskellä. Niissä sijaitsee pankkeja, virastoja, yksityisiä seuroja, kauppoja, baareja, ravintoloita ja kampaamoita. Voit tutustua Izmirin vanhaan arkkitehtuuriin jo etukäteen esim. facebookryhmässä Eski Izmir Evleri eli Izmirin vanhat rakennukset: https://www.facebook.com/Eski-izmir-evleri-604049019710991/?fref=ts

3. Tee katuruokakierros. Tämä on helppoa sillä kojuja ja mukaan otettavaa ruokaa on tarjolla joka paikassa. Aamun voi aloittaa kadun kulmiin parkkeeratuista pienistä kojuista, joissa lukee Gevrekçi. Valitse parhaimman näköinen aamupala kojusta, rinkeli tai täytetty pasteija, joistakin paikoista saat mukaan myös keitettyä kanamunaa ja oliiveja pienessä kipossa. Päivällä voit napata kebaprullan eli dürümin lounaaksi, juomana toimii turkkilainen jogurttipiimä ayran. Iltapalaksi voit syödä täytettyjä simpukoita eli midyeita suoraan myyjältä. Muita pyörillä kulkevia ruokia ovat paistetut tai keitetyt maissintähkät, pilahviriisi kikherneillä tai kanalla ja lihapullilla tai maksalla täytetty leipä.

4. Vieraile jossain vähemmin tunnetussa museossa. Miten olisi karikatyyrimuseo tai naamiomuseo? Valokuvausmuseo ja lelumuseo? Kaupungissa on lukuisia pieniä, isompien varjoon jääviä museoita.

5. Olutta ja pähkinöitä. Alşançakin Kordon on pitkänhuiskea rantabulevardi, jonka edusta on omistettu lenkkeilylle, piknikille, hengailulle ja fillaroinnille. Tienvierustaa reunustavat silmänkantamattomiin jatkuvat ravintolat, on kalaravintolaa, pihvipaikkaa, vesipiippukuppilaa, mezeihin erikoistunutta ja kansainvälistä tarjontaa. Alşançakin sivukujat ovat yöelämän keskus. Poikkea vastarannalle eli ota lautta Karşıyakan terminaaliin, rantakadun varrella on runsaasti olutkuppiloita, joiden lattioita peittävät maapähkinän kuoret. Bira ve yer fistik on yhdistelmä, joka kerää paikallisia erityisesti viikonloppu iltapäivisin tuopin ja pähkinäkulhon ääreen ja kyllä, kuoret kuuluu heitellä lattialle. Paikalta on kiva seurailla tulevia ja lähteviä lauttoja ja Karşıyakan rantakadun vilinää. Kävelykadun alkupäässä on Karşıyaka sporin hodarikioski, josta saa hodarin 1,5 liiralla oluenpainikkeeksi.

6. Ajele metrolla. Kentkart eli julkisen ladattava kortti on loistava väline. Ajele metrolla ja tutustu eri kaupunginosiin. Mavişehirin pysäkiltä on kävelymatka uuteen Mavibahçen ostariin ja Eşbasin pysäkiltä kattavaan Optimum Outlet ostariin. Alaybeyn asemalta pääset alueen kapeille kujille, jossa on romu- ja antiikkikauppoja. Hatunderen asemalta on puolen tunnin bussimatka Foçan kalastajakylään.

Kerro oma ideasi Izmirin kävijä, mikä on omasta mielestäsi ehdoton kohde kaupungissa?


bottom of page