top of page

Tilanne Izmirissä

Alkanut vuosi on kulunut sekavissa poliittisissa tunnelmissa Turkissa. Usealla rintamalla tapahtuu samaan aikaan ja ulkoapäin tilanne tuntuu varmasti vielä kaoottisemmalta mitä se on. Turkki ponnistelee pakolaiskriisin ja maan itäosan ongelmien kanssa, samalla naapuri Syyrian kanssa raja-alue on muuttunut entistäkin tulenaremmaksi alueeksi. Miten tilanne vaikuttaa arkeemme ja ilmapiiriin Izmirissä?

Izmir on suurkaupunki ja länsirannikon metropoli, jossa elintasoerot näkyvät. Toisaalta kaupunki on vauras ja länsimaalainen, jonka laajaa ravintola- ja kulttuuritarjontaa yläluokka ja keskiluokka pitävät hyvin pystyssä, toisaalta kaupungin laitamille on muuttanut jo vuosien ajan paikallisia köyhemmiltä alueilta työpaikkojen ja paremman elämän toivossa. Kerjäläisiä on ollut kaduilla jo ennen syyrialaisten pakolaisten saapumista muttei suurissa määrin. Pakolaisia näkyy mutta melko harva heistä kerjää. Izmir toimii kauttakulkupisteenä kohti Eurooppaa. Izmirin keskustan Basmanen korttelistosta on tullut tietotoimisto, jossa pakolaiset kohtaavat, saavat ja jakavat tietoa, majoittuvat pieniin hotelleihin ennenkuin matka jatkuu. Länsirannikolla on ylistyspaikkoja, joista Kreikka ja Eurooppa näkyy. Se ei kuitenkaan tee matkaa helpoksi vaan lähes aina äärimmäisen vaaralliseksi. Basmanen alue tunnettiin ennen vaarallisena korttelistona, jossa kaupungin alamaailma kohtasi. Viime vuosina sen hotellikatua ja vanhoja kujia on remontoitu, alue on pessyt kasvonsa ja sen kujista on tullut trendikkäitä. Izmirin päärautatieaseman lähellä, puistoalueilla ja Basmanen monissa hotelleissa parveilee nyt lukuisia syyrianpakolaisia, toisinaan liikehdintää on paljon, toisinaan vähemmin.

Izmirin keskustan suosituimmilla alueilla kuten Alşançakissa, Konakissa, Kemeraltissa ja rantabulevardeilla kaikki on kuin ennenkin. Izmiriläiset saapuvat sinne ostoksille ja viihteelle, kuluttamaan aikaa rantanurmikolle eväiden ja kirjojen kanssa, pyöräilemään ja tapaamaan ystäviä. Rantaravintolat ja baarit täyttyvät ilta toisensa jälkeen. Pakolaisiin törmää alueilla harvoin, samoin Karşıyakan puolella, joka sijaitsee vastarannalla. Usean miljooonan ihmisen kaupungissa on monenmoista kulkijaa, turkkilaiset suhtautuvat yleisesti ottaen positiivisesti pakolaisiin vaikka vuosia jatkunut kriisi koetteleekin jo maata monessa mielessä.

Uskaltaako Turkkiin matkustaa? Suomen Ulkoministeriö ei ole muuttanut matkustussuositustaan maahan Ankaran sotilasajoneuvoihin kohdistuneen iskun jälkeen. Moni meistä paikan päällä asuvista välttää suuria väkijoukkoja kuten mielenosoituksia, pahimpia ruuhkapiikkejä ostoskeskuksissa sekä isoja konsertteja, muuten elämä jatkuu normaalisti. Elämän on jatkuttava normaalisti. Rantakohteissa valmistaudutaan kesäkauteen kuten ennenkin, tunnelma on odottava sillä Turkin matkailua koetellaan jälleen kerran.

Jos haluat kysyä jotain asiaan liittyen, voit laittaa minulle yksityisesti sähköpostia tai viestiä facebookin kautta!


bottom of page