top of page

Milloin kannattaa matkustaa Izmiriin?

Izmirissä ja sen lähialueilla vallitsee leuto ilmasto talvisin. Toisinaan lämpötila nousee päiväsaikaankin jopa lähelle +20 astetta talven kylmimpinä kuukausina. Joulukuussa on usein mukavia ilmoja mutta talvi tekee jo tuloaan ja jokainen vuosi on yllätys ilmoiltaan. Milloin ensimmäiset rankat talviset sadekuurot saapuvat? Mikä aamu läheisille vuorilla on satanut lunta ja sieltä puhaltava tuuli tuntuu menevän luihin ja ytimeen. Toisinaan lunta sataa jopa keskustaan mutta se on harvinaista herkkua eikä valkea ohut peite kestä maassa montaa hetkeä. Paikalliset se saa kuitenkin suuntaamaan autoilla vuoristoon ihastelemaan tätä kummaa valkeaa massaa.

Izmirin talvi on monesti kuin Suomen syksy, se on sateinen ja tuulinen. Kosteus nousee korkeaksi ja tuo eteen asuntojen lämmityskulut. Talvella Izmiriin lomalle saapuvan onkin hyvä varmistua asunnon lämmityksestä ja sen kuluista. Moni paikallinen lämmittää ilmalämpöpumpulla, varsinkin kakkosasunnoksi hankituissa loma-asunnoissa se on pääasiallinen lämmitysjärjestelmä. Moniin pienempiin lomakaupunkeihin ei ole vedetty keskuslämmitysverkostoa tai se on vasta saapumassa sinne tietyille alueille, näin on esimerkiksi Kuşadasin kohdalla. Izmirin kaupungissa lämmitysverkosto on lähes kaikilla alueilla mutta ei välttämättä kaikissa asuintaloissa. Talvi on lyhyt, sen katsotaan kestävän joulukuun lopusta maaliskuun alkuun. Viilein kausi ajoittuu yleensä joulu-tammikuun vaihteeseen. Monesti helmikuun lopussa nuuskitaan jo kevättä. Yölämpötilat nousevat, aurinko paistaa ja lämmityksestä voi luopua.

Monia Turkki ja rantakohteet houkuttelevat kesällä. Silloin on takuuvarmasti kuuma kun mittari kipuaa kuumimmillaan +38 asteen tienoille. Länsirannikkolla lämpötilat pysyvät hieman alhaisempina kuin Turkin eteläisissä osissa eikä kosteusprosentti nouse yhtä korkealle. Miellyttävintä aikaa on oman näkemykseni mukaan ehdottomasti kevät ja syksy. Kevät on jo Turkissa pitkällä silloin kun Suomessa sitä vasta odotellaan, samoin kesän lämpö viipyy pitkälle marraskuun päiviin asti. Lämpötilat pysyvät maltillisina ja se antaa mahdollisuuden nauttia kävelylenkeistä ja ulkoilusta ilman hellettä.

Izmirin kaupunkin on hyvä kohde lomailla turistikauden ulkopuolella. Izmir on suurkaupunki, jossa tekemistä ja nähtävää on ympäri vuoden, parhaimmillaan kaupunki onkin kevään ja syksyn auringossa kylpiessä, tutustuminen jalkaisin ja julkisia käyttäen sujuu mitä parhaimmissa ilmoissa. Pienet lomakohteet kuten Kuşadasi, Çesme ja Bodrum taas vaipuvat talviunille marraskuussa ja heräilevät horroksestaan tulevan sesongin puuhiin maaliskuussa. Palvelut ovat talviaikaan rajoitettuja ja epävakaat ilmat koettelevat usein juuri merenäären kohteita rankoin tuulin ja tulvin. Ne, jotka nauttivat rantakohteista hieman hiljaisimpina ajankohtina, voivat suunnistaa nauttimaan pitkistä lenkeistä aurinkoisille mutta hiljaisille hiekkarannoille jo maalis-huhtikuun vaihteessa kunhan muistavat pakata matkalaukkuun iltoja varten lämpimiä vaatteita.

Turkissa ruokakulttuuri on vahvasti sesongin mukainen. Talven tultua kahviloiden oviin liimataan lappuja, joissa kerrotaan paikan tarjoavan nyt myös talvijuomaa sahlepia tai talvella suosittua mausteista yrttiteetä. Kalatorien tarjonta on runsasta kun kesän aikana voimassa oleva kalastuskielto on poistunut ja mustaltamereltä nostetaan tonneittain hamsia ja muita pikku kaloja. Rannikolla kaupitellaan mausteriisillä täytetyjä simpukoita, joita kalastajan keräävät käsin merestä. Appelsiinit ja mandariinit ovat makeimmillaan ja erilaiset lehtivihreät, kurpitsat ja kastanjat täyttävät torit.

Kesäkausi on ulkomaalaisten lomailijoiden lisäksi myös paikallisten lomakautta. Turkkilaiset lomailevat pääasiassa kotimaassaan joten moniin nähtävyyksiin saattaa olla jonoa. Historialliset ulkona sijaitsevat kohteet kuten Efesos ja Pergama täyttyvät turistiryhmistä ja saattavat olla hellelukemissa myös liian raskaita kohteita vanhuksille ja kroonisista sairauksista kärsiville. Kevät ja syksy hieman sesongin ulkopuolella ovatkin hyviä vierailuaikoja niille, jotka haluavat kiertää maan ja länsirannikon lukuisia nähtävyyksiä. Asuntojen vuokrahinnoista on helppo tinkiä talviaikaan, jolloin tulijoita on vähemmin. Useiden asutojen hinnat pomppaavat kesäsesongin luokkaan touko-kesäkuun aikana. Länsirannikko on turkkilaisten lomailijoiden suosikki joten huolimatta matkailutrendien vaikutuksesta ulkomaalaisiin tulijoihin, moni paikallinen yrittäjä rannikolla luottaa paikallisiin matkailijoihin.

Ihan talvikuukausina en suosittele ainakaan rantakohteita, yllättävät sääilmöt vaikuttavat lentoihin ja muuhun liikenteeseen. Osa lomakylien alueista autioituu kokonaan, portit laitetaan lukkoon ja pihat sekä ranta-alueet saavat odottaa siivousta seuraavaan kevääseen. Sää muuttuu nopeasti auringonpaisteesta rajuilmaan. Liikunnallisille suosittelen aluetta jo varhain keväällä ja myöhään syksyllä, takuuvarmaa aurinkoa ja rantalomailua haluavan kannattaa sovittaa lomansa toukokuun ja lokakuun välille. Kulttuurista ja ostoksista kiinnostunut voi lomailla Izmirin suurkaupungissa ympäri vuoden, aina on tekemistä!

Oheiset kuvat näpsitty talven aikana Izmiristä ja Kuşadasista.

bottom of page