top of page

Izmirin Kemeraltin vinkit

Kirjoitin Ulkosuomalaisen äidin merkintöjä -blogiin Kemeraltin basaarialueen tunnelmista. Sokkeloisista kujista ja tunnelmasta, jonka avulla voi helposti tehdä aikamatkan 300 vuoden taakse. Kemeraltin basaaripaniikin ei kannata pelottaa alueelta pois sillä se on ehdottomasti kaupungin yksi mieleenpainuvimpia paikkoja. Modernin Izmirin alueella juuri kyseinen basaarialue vie matkailijan niihin eksoottisiin tunnelmiin, jota moni lomaltaan hakee.

Basaarialue on lukuisista kujista, vanhoista kauppahuoneista ja izmiriläisten arkiostospaikoista muodostuva kokonaisuus. Siihen tutustumiseen on kaksi vaihtoehtoa. Voit hortoilla kujalta toiselle, menettäen ajan ja paikan tajun tai voit suunnitella hieman tarkemmin kulkemista ja reittejä. Kemeralti on alueeltaan noin kauppakeskittymä, eri aikakausina rakennettuja kauppahuoneita, vanhoja karavaaniseraljoita ja moskeijoita, se käsittää noin 270 kauppataloa, 15 000 työpaikkaa, 10 000 yrittäjää, päivittäin alueella vierailijoiden määrä vaihtelee 150 000-750 000 asiakkaan välillä. Se rajoittuu lännessä Konakin lauttasataman edustan aukioon, jossa sijaitsee historiallinen Izmirin kellotorni ja valtion virastotaloja. Idässä alue rajoittuu Çankayan suureen risteykseen. Alue on kasvanut risteileviksi kujiksi vuosisatojen aikana, siellä on käyty kauppaa 1600-luvulta asti säännöllisesti, jo sitä ennen se on ollut satama-alueen takia jatkuva kaupankäynnin keskuspaikka. Nykysin se on paikallisten ostospaikka mutta myös ajanviettopaikka, jossa tavataan turkkilaisen kahvin tai teekupin äärellä ja jatketaan siitä syömään, Kemeraltin ravintolatarjonta on laaja ja ruoka edullista.

Tässä muutamat vinkit Kemeraltin alueelle saapuvalle matkailijalle:

1. Vältä Kemeraltia viikonloppuisin ja yritä saapua paikalle ajoissa, jos haluat tehdä ostoksia. Ihmismäärä lisääntyy merkittävästi iltapäivän aikana ja viikonloppuisin alueella on monesti tungos. Lompakot, korut ja muut kalleudet piiloon!

2. Jos haluat tutustua tarkemmin alueeseen, ota oheisen linkin kartta mukaasi ja seuraa hieman alueen kylttejä ja tieviittoja. Alueella käy helposti niin, että pyörit samaa ympyrää kadottaen ymmärryksen missä suunnassa on meri ja missä linnoitus. http://www.planetware.com/i/map//TR/izmir-map.jpg

3. Alueella pyöriessä nälkä yllättää. Basaarialueen suuaukkojen lähettyvillä olevat ensimmäiset ruokapaikat kannattaa unohtaa. Parhaimmat ja edullisimmat kebabpaikat sijaitsevat alueen ytimessä. Putkahdat kujalta usein aukiolle, jonne on katettu lukuisia ravintoloita, valitse paikka, jossa on paljon paikallisia. Tarjolla on kebapia, lihapullia ja paikallisia oliiviöljyruokia sekä lounasruokaloita. Herkkusuitakaan ei ole unohdettu, kahviloita kuten vuodesta 1936 asti asiakkaita palvellut Mennan on lukuisia.

4. Kävelyn lomassa kannattaa haukkailla ja maistella. Turşucucu eli etikkasäilykkeiden tekijä myy kojussaan myös lasittain etikkaisia juomia. Pysähdy siis suolapalalle, joka haukataan hulinaa samalla ihmetellen seisaaltaan. Etikkasäilykkeiden tarjonta on Turkissa valtavan laaja, kaikkea mahdollista säilötään purkkeihin kaaleista perunoihin ja erilaisista paprikoista kurkkuihin ja muihin vihanneksiin. Istahda välillä teelle tai turkkilaiselle kahville. Nauti päivän vitamiiniannos vitamin barista eli erilaisia tuoremehuja edessäsi puristavista kojuista, tarjolla on kauden mukaan granaattiomenamehua, omenamehua, appelsiinimehua, porkkanamehua jne.

5. Alueella on lukuisia tukkukauppoja, lastenleluja, korukiviä ja kankaita myydään monin paikoin tukkuhintaan. Samoin paperitavaraa kuten kalentereita ja muistikirjoja, kyniä ja vihkoja.

6. Kemeralti on sekoitus turistikamaa ja paikallisten arkiostoksia. On kalanmyyjien alue, vihanneskaupat, eläinkaupat, juhlapukuliikkeet, merkkilenkkarikaupat, kopiotavaraa ja tauluja. Remonttitavaroita, kahviloita ja ravintoloita. Eri alan kaupat ovat keskittyneet yleensä samoille kulmille. Ohitettuasi hääpukuliikkeet, saavut kangaskauppojen kujalle ja seuraavaksi taas hennaillan asusteita kaupittelevien kauppiaiden alueelle. Seassa on ketjuliikkeitä kuten paikallinen vaateliike LC Waikiki ja kaupungin vanhimpia kauppoja, kuten kirjakauppa, valokuvausliike ja maustekauppa.

7. Osassa kauppoja tingitään, osassa ei. Erityisesti vaate- ja kenkäkaupoissa tingitään, sen sijaan osassa kaupoissa hinnat ovat kiinteitä. Vaikka et haluaisi ostaa mitään, on kierros Kemeraltissa elämys. Nauti tunnelmasta, ruuasta ja arkkitehtuurista.

8. Muutama vinkki alueelle:

- Havra sokak eli Havra katu: Kadulla on 9 synagogaa, joista 5:ssa on toimintaa. Niihin ei yleensä pääse vierailulle mutta rakennnukset ovat kauniita.

- Anafartalar sokak eli Anafartalar katu: Yksi alueen vanhimmista kaduista, tänne sufilaiset eli islamin mystikot kokoontuivat aikoinaan.

- Kizlargazı Han eli vanha karavaaniseralji. Alakerrassa on hopeakauppoja, käsityöliikkeitä ja aukiolle levittäytyvä kahvila, jossa tarjoillaan turkkilaista kahvia ja teetä. Tänne kannattaa pysähtyä. Yläkerrassa on antiikkikauppoja ja ateljeita. Paikka on kunnostettu 90-luvulla ja se on yksi suosituimpia nähtävyyksiä.

-Hisar cami eli Hisar moskeija on alueen vanhimpia, se on rakennettu jo 1500-luvulla. Alueella on kaikkiaan 6 moskeijaa, jotka kaikki ovat toiminnassa. Moskeijoiden lähellä on usein kauniita vanhoja lähteitä.

- Izmir on hääpukujen mekka, kaupungissa pidetään vuosittain suuret messut sen tiimoilta ja Kemeraltin alueella on lukuisia morsiuspukuliikkeitä. Kannattaa katsastaa laaja tarjonta, jos on tarvetta kyseisille asuille.

- Morsiuspukujen lisäksi tarjolla on muitakin juhlapukuja, hinnat ovat usein murto-osan Suomen vastaavista. Pukujen lisäksi tarjolla on paljon oheistavaraa juhlien järjestäjille, joten vinkkinä sellaisia suunnitteleville.

- Alueella on todella hyvä valikoima mausteita- ja erilaisia luontaistuotteita.

Jos olet tulossa Izmiriin, voit varata kauttani retken sovittuna päivänä Kemeraltin kierrokselle. Hinta sovitaan ryhmän koon ja päivän pituuden mukaan! Vien sinut aistien matkalle, jossa herätellään ruokahaluja ja sukelletaan alueen historiaan.

bottom of page