top of page

Egean metropoli -Izmir

Izmirissä oppii nopeasti paikallisille tavoille. Unohtaa aikataulut, ottaa torkut Karşıyakan rannassa puun alla ja oppii, että kesäisin monelle viikonloppu alkaa torstaisin. Izmirin meno on rentoa ja mutkatonta. Paikalliset rakastavat nautintoja, ulkoilmaelämää ja tapahtumia. Izmirin elämässä on jatkuva lomavire eikä se ole ainakaan hullumpi asia tänne lomalle saapuvalle.

Egealle lomalle saapuvalle suosittelen Izmirin yhdistämistä rantakohteeseen. Vietä muutama päivä tai vaikka viikko Izmirissä ja siirry loppuajaksi vaikkapa Kuşadasin rannoille, loistava yhdistelmä suurkaupunkia ja lomakaupunkia. Izmir on energinen metropoli, jossa ei aika käy pitkäksi. Kaupunki on kansainvälinen mutta turismia ei täällä näy, voit sukeltaa kaupunkivilinään tutkimaan lukemattomia kauppakujia, kahviloita ja historiallisia kortteleita. Kaupungissa puhutaan verrattain hyvää englantia ja paikalliset ovat tottuneet ulkomaalaisiin. Huuteluilta ja tinkaamiselta on helppo välttyä, ainoastaan Kemeraltin labyrinttimaisella basaarialueella saatat kuulla Terve, mitä kuuluu -huuteluita ja saat tarjouksia mahdollisuudesta tutustua edullisiin nahkatakkeihin. Niistäkin huolimatta Kemeraltiin kannattaa tutustua, alue oli tunnettu kauppapaikka jo 1500-luvulla ja sen uumenista löytyy monia pitkänlinjan liikkeenharjoittajia kuten kaupungin vanhin kirjakauppa ja yksi suosituimmista lihapullaravintoloista. Kemeralti on myös loputon aarreaitta, jonka uumenista löytyy kaikkea mahdollista kaupan.

Izmirissä on varaa valita mitä tehdä. Jos tulisin kaupunkiin, tekisin ainakin seuraavat asiat:

1. Suunnista lauttasatamaan, osta ulkopuolelta kojusta paikallinen boyoz-pulla ja hyppää lauttaan. Tilaa kuuma tee ja ihastele maisemia. Lauttamatka on elämys. Izmiriläiset syövät usein aamiaisen ulkona, joten aamiaispaikoissa on varaa valita. Kahvaltin eli turkkilaisen aamiaisen saa noin 15 tl ( = n.5 €) per pää.

2. Izmirin eläintarha sijaitsee kaupungin ulkopuolella. Eläintarhaan pääsee bussilla ja se on alueena kaunis, vehreä, hyvin hoidettu ja mikä parasta eläimillä on paljon liikkumatilaa omissa aitauksissa. Eläintarhassa on 4 elefanttia, joista kaksi on syntynyt viime vuosina tarhassa, pennut on nimetty Izmiriksi ja Deniziksi.

3. Bostanlin markkinat pidetään Karşıyakan Bostanlissa keskiviikkoisin. Katetulla alueella on hedelmien ja vihannesten lisäksi, kodintavaraa, vaatteita, kalaa, juustoja, oliiveja, leipää ja viherkasveja. Alueen vieressä on uudistettu kiva leikkipuistoalue ja markkinapäivisin paikalla ovat suolaisten lettujen eli gözlemen paistajat. Nauti lounaaksi vaikkapa juusto-yrittilettu ja kupillinen turkkilaista teetä.

4. Syö syö ja syö. Izmiriläiset ovat nautiskelijoita. Suuntaa yhtenä iltana rakı&balik -ravintolaan. Eteesi tuodaan tarjottimella lukuisia mezeitä eli alkupaloja, valitse niistä oma kokoelma ja sukella tunnelmaan. Pääruuaksi voit tilata alueen kalaa ja salaattia. Kaupungin lukuisten kahviloiden vitriinit kutsuvat herkuttelemaan, kakkuja, suolaisia leivonnaisia ja paikallisia jälkiruokia. Kunnon kahviloissa on tarjolla hyvä valikoima erilaisia kahveja. Lounaaksi kannattaa valita lokanta eli lounasravintola, jonka vitriineissä on tarjolla kotiruuanomaisia annoksia. Maistuisiko lihapullat izmiriläisittäin tai vaikkapa yrttipilahvipannu?

5. Valitse mieleinen museo, oli se sitten arkeologinen museo, naamiomuseo, Atatürkin äidin kotimuseo, Atatürkin museo, tiedemuseo, etnografinen museo tai lelumuseo. Keskustassa on lukuisia näyttelypaikkoja, joissa on vaihtuvia taidenäyttelyitä.

6. Kävele ja ihmettele. Konakista Alşançakiin matka taittuu huomaamatta ihastellessa vanhoja historiallisia rakennuksia, joiden tiloissa toimii nyt pankkeja ja virastoja sekä ravintoloita. Katsele ylöspäin ihastuttavia vanhoja pitsiparvekkeita kohti. Izmirin kaupungin kulmat henkivät historiaa ja sen rannat ovat nähneet monenlaista.

7. Vuokraa rantabulevardin varren pisteistä city-bike ja ajele pitkin rannan pyörätietä. Voit palauttaa pyörän mihin tahansa niille varattuun pisteeseen. Lenkkeilijöiden kannattaa suunnata aamuvarhain rantabulevardille muiden kuntoilijoiden sekaan tai Konakin valtavan Kültürpark-puiston lenkkireitille.

8. Suunnista kampaajalle tai Balçovan kylpylähotelleihin. Kuumat altaat, hieronnat ja uima-altaat ovat eurooppalaisittain edullista huvia ja hemmottelua.

9. Alşançakin kävelykadun sivukujille voi pistäytyä päivisin katselemaan värikästä menoa, alueella on edullisia opiskelijoiden suosimia ravintoloita ja öisin se on yöelämän vilkas ja sykkivä keskus.

Lista on loputon mutta jostain on hyvä aloittaa. Vuokrakohteeni sijaitsee Izmirin Karşıyakassa. Pienen pohdinnan jälkeen halusin tarjota suomalaisille kohdetta hieman suurkaupungin melskeen laidalta. Karşıyaka on suosittua ja arvostettua asuinaluetta, erityisesti sen rannan lähellä sijaitsevat alueet, jossa vuokrakohde sijaitsee. Lähellä on kahviloita, ravintoloita, Karşıyakan suosittu kauppakatu, Bostanlin ihanat puistot ja kalaravintolat sekä loistavat julkisen liikenteen pysäkit aivan vieressä. Bussit liikennöivät aivan vierestä, lautta vie vartissa kaupungin ytimeen ja metroraidetta pitkin pääset ostoskeskuksiin, lentokentälle ja kaupungin eri osiin. Izmirissä vuokralaisilla on mahdollisuus osallistua tarjoamilleni yksityisretkille kaupungissa.

Terveiset kuulaan talvisesta Izmiristä!


bottom of page